Λόγω του υπερβολικά υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς που υπάρχει για την Πέμπτη 03-07-2025 και ισχύει την Παρασκευή 04-07-2025, πρόβλεψη κινδύνου πολύ υψηλή (κατηγορία 4), ενημερώνουμε και εφιστούμε την ιδιαίτερη προσοχή στους κτηνοτρόφους-μελισσοκόμους και αγρότες της περιοχής μας και τους ενασχολούμενους γενικά με τις υπαίθριες αγροτικές εργασίες, για την τήρηση όλων των οδηγιών του ΥΠΑΑΤ και των μέτρων που τίθενται στην Υπουργική Απόφαση 150005 οικ. Φ.700.9/2001 – ΦΕΚ 1923/Β/13-5-2021 (Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021) «Έγκριση της υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστικής διάταξης με θέμα: Καθαρισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους»
- Ιδιαίτερα όπως γνωρίζουμε η καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε σωρό στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώνες), συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων απαγορεύεται αυστηρά από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
- Επίσης, ενημερώνουμε τους Μελισσοκόμους στους οποίους γνωστοποιείται ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Αρθρ. 11 αποφ. 15005 οικ.Φ.700.9 (ΦΕΚ 1923/Β/13-5-2021) το κάπνισμα μελισσών επιτρέπεται σε νομίμως εγκατεστημένες κυψέλες μελισσών (μελισσοκομεία) από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους, ΜΟΝΟ σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς, είναι 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση), ή σε ημέρες που δεν υφίσταται δείκτης επικινδυνότητας, δηλαδή όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς, και, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα κάτωθι προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:
α. Η διενέργεια καπνίσματος πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες μέχρι τη 10η πρωινή. Πρέπει όμως να αποφεύγεται, όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες ευνοούν την έναρξη και ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς.
β. Γίνεται αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων γύρω από τις κυψέλες.
γ. Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δέντρα και θάμνους είναι τουλάχιστον δέκα (10) μέτρα.
δ. Αποφεύγεται, η επαφή της συσκευής καπνίσματος (καπνιστήρι) με παρεδάφια βλάστηση.
στ. Στιςκυψέλες και σε εμφανές σημείο τοποθετείτε πινακίδα στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη
ζ. Στο χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού), ποτίστρες νερού ή γεωργικός ψεκαστήρας γεμάτος με νερό, εργαλεία, όπως πτυοσκάπανα και η ύπαρξη εδαφικού υλικού για χωματοκάλυψη / επιχωμάτωση των εστιών καύσης.
η. όσοι ασχολούνται με θεριζοαλωνιστικές εργασίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς.
Οι κτηνοτρόφοι να φροντίσουν για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου, να μην ενσταυλίζουν τα ζώα τους σε κλειστούς χώρους που μπορεί να αναπτυχθούν υπερβολικές θερμοκρασίες και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙΚΤΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ 3 ΚΑΙ 4 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΓΥΜΝΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΟΛΗΣΕΙΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΗΣΕΙΣ, ΤΡΟΧΕΙΑ, ΦΡΕΖΕΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΚΛΠ, ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ 3 ΚΑΙ 4.