Ένας τόπος μαγευτικός, σχεδόν ανέγγιχτος στο χρόνο, ο Δήμος Στυλίδας καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Φθιώτιδας και εκτείνεται κατά μήκος του Μαλιακού Κόλπου.

Στα 463,9 km2 συνολικής έκτασής του, οι διάσπαρτες εκκλησίες και τα εξωκλήσια ιστορικής αξίας, οι παρθένες αλλά και πολυσύχναστες παραλίες, οι πανέμορφες φυσικές ομορφιές και ένας παρθένος ορεινός όγκος, αποτελούν σημεία αναφοράς για τον Καλλικρατικό Δήμο Στυλίδας.

Μισό περίπου χλμ από τον φυσικό όρμο του Μαλιακού Κόλπου και στη θέση της αρχαίας πόλης των Φαλάρων, κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Όθρυς (γνωστό για τα πολλά μονοπάτια του), είναι η Στυλίδα, το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του νομού Φθιώτιδας και έδρα του Δήμου Στυλίδας.

Στη Στυλίδα οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς, ενώ αρκετοί είναι και οι παραδοσιακοί ψαράδες με τα καΐκια τους.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, απέναντι από το λιμάνι, καφετέριες και ουζερί – ταβερνάκια δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη για λίγη χαλάρωση, ενώ το παρακείμενο “Πάρκο του Λαού” αποτελεί έναν πρώτης τάξεως χώρο αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Περίπου 3 χμλ. δυτικά της Στυλίδας, βρίσκεται το γραφικό ψαροχώρι της Αγίας Μαρίνας, με την σιδερένια γέφυρα πάνω από το λιμάνι, το ομώνυμο εκκλησάκι και τις ψαροταβέρνες ακριβώς μπροστά στη θάλασσα.

17 χλμ. βορειοδυτικά της Στυλίδας, στο χωριό Λογγίτσι, θα συναντήσετε το πανέμορφο και ξακουστό πέτρινο γεφύρι και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Σε απόσταση 4 περίπου χλμ από την πόλη της Στυλίδας, στους πρόποδες του όρους Όθρυς, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου. Η εκκλησιά ιδρύθηκε το 1746, αποτελεί μεταβυζαντινό μνημείο, και είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Χριστού, αν και το όνομά της το πήρε από το αφιερωμένο στον Άγιο Βλάσιο παρεκκλήσιο.

Βορειανατολικά της Στυλίδας, στο χωριό Νεράιδα, θα βρείτε την Ιερά Μονή Αγίων Ταξιαρχών, χτισμένη το 1750, βυζαντινού ρυθμού, με αγιογραφίες από το 1756 . Η Μονή έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο.

Κοντά στη Νεράιδα, κτίστηκε το 1753 και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου η οποία από αρχιτεκτονικής άποψης είναι αγιορείτικου τύπου, με τρούλους στον κυρίως ναό και στον νάρθηκα. Έχει παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Ανδρέα Κρήτης, το οποίο χρονολογείται το ίδιο έτος.

Στη συνέχεια, τον ορεινό όγκο του Δήμου Στυλίδας, στολίζουν οι καταπράσινες κοινότητες με την υπέροχη θέα στο Μαλιακό Κόλπο: το Άνυδρο με τα υπέροχα τοπικά προϊόντα, η Παλαιοκερασιά με τις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος πηγές Βέλα και Πλατάνα, και η Σπαρτιά με το μικρό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.

Παραλιακά και μετά τις όμορφες παραλίες του Άη Γιάννη και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, βρίσκεται ο γραφικός Καραβόμυλος, φημισμένος για τις ψαροταβέρνες του στο ωραίο λιμανάκι του.

Μερικά χιλιόμετρα από το ψαροχώρι του Καραβόμυλου είναι ο Αχινός, χτισμένος στη θέση του αρχαίου «Εχίνου», με το Κάστρο και το ρωμαϊκό ηρώο. Ο Εχίνος ή Εχινούντας υπήρξε πόλη των Φθιωτών – Αχαιών και πρωτεύουσα του βασιλείου του Αχιλλέως και των Μυρμιδόνων.

Στη συνέχεια θα συναντήσετε τις Ράχες, κτισμένες πιθανότατα στην ίδια περιοχή με την αρχαία πόλη Αλόπη, με την κοσμοπολίτικη παραλία (Παραλία Ραχών), ιδανική για διασκέδαση και θαλάσσια σπορ. Ειδικά η παραλία του Φάρου, λίγο πιο δυτικά, είναι ο «παράδεισος» των σέρφερς. Οι άνεμοι εκεί φυσούν σχεδόν μόνιμα, αναδεικνύοντας την σε κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις του σπορ της ιστιοσανίδας και κυρίως του kite surfing.

Τις Ράχες διαδέχεται το όμορφο παραλιακό χωριό Αχλάδι, με την ήρεμη θάλασσα και τις ταβέρνες με τα ολόφρεσκα ψάρια. Στην παραλία του Αχλαδιού, στο σημείο που ο Αλμυροπόταμος εκβάλλει στη θάλασσα, υπάρχει υγροβιότοπος.

Η διαδρομή συνεχίζεται ανάμεσα σε λιόδεντρα μέχρι την παραλία της Πελασγίας με τα γαλήνια νερά, με τον υγρότοπο της Σουβάλας και λίγο πιο πέρα την πλαζ του Αη Γιώργη με τα αλμυρίκια.

Βορειοανατολικά της Πελασγίας, με τα πετρόχτιστα σπίτια και τις ανοιχτές πλατείες, βρίσκονται οι ορεινοί Μύλοι, το «μπαλκόνι του Μαλιακού» όπως χαρακτηρίζεται, με μια ασύγκριτη θέα στο Μαλιακό Κόλπο. Στους Μύλους τις εντυπώσεις «κλέβει» το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, με τη χρονολογία ιδρύσεως του να «χάνεται» στους μεσαιωνικούς χρόνους.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την παραλία της Πελασγίας, βρίσκεται ο μαγευτικός κόλπος του Βαθύκοιλου, με μια παραλία ιδιαίτερης ομορφιάς και οικολογικής σημασίας, όπου φώκιες και δελφίνια βρίσκουν καταφύγιο.

Ο όμορφος αυτός κόλπος, καταλήγει στη γραφική Γλύφα, το ανατολικότερο όριο του Δήμου Στυλίδας, με τις απάνεμες παραλίες, την πεντακάθαρη θάλασσα και τις βραχώδεις ακτές. Το λιμάνι της Γλύφας συνδέει τη Φθιώτιδα με τον Αγιόκαμπο της Εύβοιας με πορθμείο, ενώ υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Σποράδες.

Comments are closed.

Close Search Window