Δελτία Τύπου, Νέα - Ανακοινώσεις|

Ο Δήμος Στυλίδας ενημερώνει όλους τους κατόχους γεωτρήσεων ότι, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 3119/20.06.2025, τίθεται σε ισχύ υποχρεωτική διαδικασία δήλωσης χρήσης γεωτρήσεων έως τις 30 Ιουνίου 2026.
Η ρύθμιση αφορά όλους τους κατόχους αδειών χρήσης ύδατος (γεωτρήσεων) που έχουν εκδοθεί πριν το 2025 και στοχεύει στη διασφάλιση της νόμιμης και βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής.

Τι προβλέπει η διαδικασία:
Οι κάτοχοι άδειας γεώτρησης οφείλουν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση προς την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων, η οποία θα περιλαμβάνει:
– Βεβαίωση ότι τηρούνται οι όροι της άδειας
– Τον σειριακό αριθμό του υδρομέτρου
– Την τρέχουσα ένδειξη κατανάλωσης σε κυβικά μέτρα (υφιστάμενη κατανάλωση)

Η υποβολή αυτής της δήλωσης αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της νομιμότητας χρήσης του υπόγειου νερού.

Κυρώσεις και Πρόστιμα:
– Η μη υποβολή ή η καθυστέρηση υποβολής της δήλωσης συνεπάγεται πρόστιμο από 300 έως 1.000 ευρώ
– Η ψευδής δήλωση επισύρει πρόστιμο έως 3.000 ευρώ καθώς και ποινικές κυρώσεις βάσει του άρθρου 22 του ν. 1599/1986

👥 Ποιοι υποχρεούνται σε υποβολή:
– Όλοι οι κάτοχοι γεωτρήσεων των οποίων η άδεια εκδόθηκε πριν το 2025.
– Δεν προβλέπεται παράταση μετά την 30ή Ιουνίου 2026.

📌 Σημαντική Επισήμανση:
Η υποχρεωτική δήλωση δεν αποτελεί απλή διοικητική πράξη, αλλά εργαλείο για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, την καταγραφή της κατανάλωσης και την πρόληψη αυθαίρετων πρακτικών.

📞 Για περισσότερες πληροφορίες και υπόδειγμα δήλωσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (2231044012).

Ο Δήμος Στυλίδας καλεί όλους τους χρήστες γεωτρήσεων να ενημερωθούν εγκαίρως και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσουν τη νομιμότητα της χρήσης των γεωτρήσεών τους και να αποφύγουν κυρώσεις.

Comments are closed.

Close Search Window